Египет открива разширения Суецки канал

Проектът на стойност 8.6 млрд. долара беше завършен за 1 година

Египет открива разширения Суецки канал
Автор: Илия Лазаров

Египет се подготвя за официалното откриване на разширения Суецки канал в началото на август. Целта на проекта е да позволи двупосочен трафик по канала и да съкрати времето за изчакване на кораби.

Суецкият канал е ключова инфраструктура за Египет, като носи голяма част от приходите в твърда валута, а разширението му е част от амбициозната програма на президента Абдел Фатах ал Сиси за подсилване на статута на Египет като регионална икономическа и военна сила. Стойността на проекта е 8.6 млрд. долара, финансирането е изцяло с публични средства, а срокът за изпълнение и пускане в експлоатация бе съкратен от 3 г. на 1.

Мащабен проект


Хиляди египетски работници и най-големите изкопни машини в света са на обекта и от няколко месеца се извършват подготвителни действия за започване на строителството, като около 1/4 милион куб. м пясък са изкопани. Освен разширяване на съществуващия канал и повишаване на капацитета му се предвижда и изграждане на паралелен воден път с дължина 34 км, който да намали времето за навигация от 18 на 11 часа, пише египетският вестник Аhram. Според Suez Canal Authority – държавната компания, която управлява канала, при пускането на съоръжението годишните приходи ще нараснат до 13 млрд. долара през 2023 г. спрямо 5 млрд. преди разширението. 

Египетската медия цитира плановете на компанията, които включват и предлагане на услуги като морско застраховане, кораборемонт и поддръжка, както и зареждане с гориво. Все още липсва достатъчно информация дали ще има драстична промяна на таксите, които се събират при преминаване, което е малко вероятно предвид нестабилните цени на петрола, предаде "Капитал". 

Освен икономическо проектът има и голямо политическо значение, като страната стана много по-активна в привличането на чужди инвестиции и подписването на двустранни споразумения за търговия в местна валута със страни от Персийския залив и Русия, избягвайки долара. 


Абдел Фатах ал Сиси се опитва да консолидира близо 90-милионната нация с националистични инициативи и проекти, които да демонстрират на международната общност, че Египет е сила в региона. На срещата на Арабската лига в курорта Шарм ел-Шейх именно Египет предложи създаването на общи военни части на арабските нации, които да отговарят колективно на заплахи за сигурността и суверенитета им, като това съвпадна със старта на предпроектните дейности по разширяването на канала.

Разширяването на канала между Средиземно и Червено море е основна част от пакета мерки, предприети от президента Сиси за превръщането на Египет в атрактивна дестинация за чужди инвестиции след политическата нестабилност и свалянето на Мохамед Морси. Египетските власти имат амбицията Суецкият канал да е централна част от проекта за специална икономическа и индустриална зона, която да включва енергийна и транспортна инфраструктура в близост до шестте големи пристанища на Средиземноморието и Червено море.

Инвестиции в растеж


Правителството твърди, че това ще доведе до създаването на 1 милион работни места, което е трудно постижима цел, но страната се радва на подкрепата на Саудитска Арабия, ОАЕ и Кувейт, които са против „Мюсюлманско братство“ на Морси и искат да гарантират успеха на неговия наследник, пише специализираното издание Arabian Business.

Идването на власт на Сиси през юни миналата година даде старт на програма за стимули на страните от Залива за Кайро на стойност 23 млрд. долара под формата на двустранни споразумения за свободна търговия, парични грантове и депозити в централната банка, както и безвъзмездни доставки на суровини. На среща на върха през март в Шарм ел-Шейх партньорите на Египет поеха допълнителни ангажименти по програмата, като всяка от страните гарантира 4 млрд. долара под формата на инвестиции и евтини кредитни линии.

На срещата стана ясно още, че консорциум от инвеститори от Залива, водени от Мохамед Алабар, чиято компания построи най-високата сграда в света и е инвеститор в проекта „Белград на Вода“, са депозирали инвестиционно намерение за строителство на изцяло нов град до Кайро на стойност 45 млрд. долара. МВФ повиши прогнозата си за ръст на египетската икономика на 4% за тази година от 2.2 на сто в предишната прогноза.

Коментари: 0