ЕК: България спешно да приеме Антикорупционния закон

Пак похвалиха Румъния, но мониторингът остава

ЕК: България спешно да приеме Антикорупционния закон
3641 ~ 1 мин. четене

Докладът на Европейската комисия определи като спешен приоритет за България да приеме Антикорупционния закон. Министрите препоръчват на България да консолидира и подсили политическата си решимост за постигане на осезаем напредък в правосъдните реформи, включително чрез независим анализ на прокуратурата и гарантиране независимостта на Висшия съдебен съвет.

Новият мониторингов доклад сочи, че България трябва да елиминира съмненията за политическо влияние върху съдебната система. Отбелязва се и необходимостта за „спешно ускоряване“ на законодателната дейност.

За сметка на критиките към страната ни, Румъния отнесе похвали. ЕК заявява в доклада, че нашата съседка е на път да изпълни целите на европейския механизъм за стабилни и необратими реформи за борба с корупцията.  Оценките са на правителствата на страните от Европейския съюз за януарските доклади на България и Румъния, изготвени от Еврокомисията. 

Съветът по общи въпроси приветства постоянната тенденция на значим напредък, демонстриран от Румъния – особено действията на съдебните органи, довели до впечатляващи резултати срещу корупцията по високите етажи на властта. Ако властите в Букурещ съсредоточат усилията си за прилагане на оставащите препоръки в последния доклад на Еврокомисията, те ще си отворят пътя към покриване на всички критерии на механизма „в близко бъдеще“, пише още в заключенията на Съвета, предаде БНР.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК, наскоро заяви, че България и Румъния не са обвързани и заради резултатите мониторингът над румънците може да спре. Именно докладите де превърнаха в основна пречка за членството на София и Букурещ в Шенгенвското пространство заради ветото на Холандия.

Подкрепи Economic.bg