ЕК дава още €37.5 млн. за изследвания в борбата срещу коронавируса

Досега има избрани за финансиране 17 проекта

ЕК дава още €37.5 млн. за изследвания в борбата срещу коронавируса

Снимка: Unsplash

612 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия (ЕК) осигури допълнителни 37.5 милиона евро за спешни научни изследвания за разработването на ваксина, лечението и диагностиката на COVID-19. Това действие е част от координирания отговор на ЕС на заплахата за общественото здраве, свързана с коронавируса.

През януари вече бе публикувана покана за представяне на проектни предложения за борба с COVID-19 на стойност 10 милиона евро. Така с допълнителната сума от програмата „Хоризонт 2020" Комисията увеличава до 47.5 милиона евро размера на спешната покана. 

Това позволи да бъдат избрани 17 проекта, включващи 136 научноизследователски екипа от целия ЕС и извън него, които ще започнат работа по разработването на ваксини, нови лечения, диагностични тестове и медицински системи, насочени към предотвратяване на разпространението на коронавируса.

„Извънредното финансиране от „Хоризонт 2020" дава възможност на изследователите да започнат незабавно работа за справянето с епидемията от коронавирус на няколко фронта. Бързото мобилизиране на изследователската общност ни дава нова надежда, че скоро ще се доближим до нашата цел, а именно да спрем разпространението на вируса“, коментира Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта

Понастоящем Комисията договаря споразумения за отпускане на безвъзмездни средства с избраните бенефициери. 17-те проекта ще работят върху:
  • Разработване на нови ваксини
  • Бързи тестове за диагностика на място
  • Нови лечения
  • Подобряване на епидемиологията и общественото здраве, включително нашата готовност и отговор при епидемии
Коментари: 0