ЕК глоби четири европейски банки за валутен картел

Петата банка в нарушение избегна глоба

ЕК глоби четири европейски банки за валутен картел

Снимка: Twenty20

3908 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейската комисия хвана в нарушение пет европейски банки за тайно споразумение и координация на спот пазара за търговия с чуждестранна валута, което е нарушение на правилата на Европейския съюз. Четири от тези банки - UBS Group, Barclays, National Westminster Bank (бивша Royal Bank of Scotland), HSBC Holdings са постигнали споразумение по повдигнатото обвинение, като HSBC получава най-голямата глоба от над 174.3 млн. евро.

Петата банка - Credit Suisse е глобена с втората по големина сума – 83 млн. евро – но тя не е оказала съдействие по време на разследването, съобщава европейският антимонополен регулатор в Брюксел.

Швейцарската банка UBS обаче избегна глоба от 94 млн. евро, тъй като именно тя е предупредила Европейската комисия за картела, който беше създаден чрез чат стая, известна като „Sterling Lads“. Антимонополният орган на ЕС посочи, че картелът се е фокусирал върху валутната спот търговия с валути на страните от Г-10.

Дейностите, свързани със спот търговията с валута, представляват един от най-големите финансови пазари в света. Тайното споразумение на петте банки подкопа целостта на финансовия сектор за сметка на европейската икономика и потребителите", посочи европейският комисар Маргрете Вестагер.

Участващите търговци са обменяли чувствителна информация и планове за търговия и от време на време са координирали своите стратегии за търговия чрез „Sterling Lads“ дали и кога да продават или купуват валутите от банковите си портфейли, посочват от Комисията.

Днес завършваме нашето шесто разследване на картел във финансовия сектор от 2013 г. насам и приключваме третия етап от нашето разследване на пазара за спот търговия с чуждестранна валута“, отбеляза Вестагер.

Подкрепи Economic.bg