EK издава препоръки за туристическия бранш

В момента у нас все още важи 14-дневна карантина след прибиране от чужда държава

EK издава препоръки за туристическия бранш

Снимка: Unsplash

2300 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия трябва да издаде днес точни указания и препоръки към туристическия бранш. С тях ще стане ясно кога и как може да се пътува свободно между страните членки на Блока.

В момента у нас, а и в редица други страни, сред които Великобритания и Испания, все още важи 14-дневна карантина след прибиране от чужда държава, което би затруднило туризма в Европа тази година.

Европейската комисия призова държавите членки, които налагат карантина на пътниците, да съгласуват своите действия. Особено важно е това да става между съседни държави, подчертават от Брюксел.

Още не е ясно при какви изисквания ще бъдат допускани туристи в страната. Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви миналата седмица, че се подготвя създаването на декларация, която да бъде попълвана от чуждите туристи. В Гърция пък се обсъжда идеята за т. нар. „здравен паспорт“.

По думите на Ангелкова активният летен сезон у нас трябва да започне на 1 юли, т.е. оттогава да можем да приемаме чужди туристи. Вчера депутатите приеха държавата да плаща по 35 евро на туроператорите в следващите 2 години, за всеки чуждестранен турист, който е дошъл на почивка в България. Средствата ще се предоставят само за полети с над 100 души.

Коментари: 0