Валери Симеонов: Понижението на ДДС-то за заведенията е само временна мярка

Лидерът на НФСБ заяви, че тя ще важи до края на 2021 г.

Валери Симеонов: Понижението на ДДС-то за заведенията е само временна мярка

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1248 ~ 2 мин. четене

Намалението на ДДС-то от 20 на 9% за заведенията, общественото хранене и развлекателния сектор е само временна мярка за съживяване на бранша и следва да важи до края на 2021 г. Тя обаче трябва да бъде въведена незабавно, за да дадем възможност на бизнеса именно сега, в трудния момент, да компенсира частично затрудненията си. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в ефира на Nova.

Първоначално се смяташе мярката да влезе в сила от началото на 2021 г., но коалиционните партньори на ГЕРБ настояха тя да бъде въведена незабавно.

„Това е браншът, който буквално не функционира в продължение на два месеца. Държавата го ликвидира, за да овладее разпространението на вируса“, заяви Симеонов.

Лидерът на НФСБ заяви, че подобни кризисни мерки вече се взимат и в други европейски страни - Белгия и Румъния.

Твърдо против намалението на ставката на данъка се обявиха финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Премиерт Бойко Борисов пък заяви, че ако Горанов не е съгласен с решението, е свободен да си подаде оставката.

„Горанов милее за бюджета и гледа да опази всеки лев. Не е добре за държавата на третата година от управлението на правителството да бъде сменен един успешен министър“, коментира въпроса Симеонов.

След новината за намалението на ДДС-то за бранша, редица други сектори също поискаха такова. Според Симеонов обаче те нямат основание за това.

ДДС-то за заведенията, общественото хранене и развлекателния сектор, категоризирани по Закона за туризма, се стопява от 20 на 9% и се изравнява с хотелиерските и туристическите услуги, които досега бяха единствените привилегировани сектори в страната.

Коментари: 0