ЕК „кове“ нова антимонополна глоба на Google

Води се предварително разследване на инструмента Google for Jobs

ЕК „кове“ нова антимонополна глоба на Google

Снимка: БТА

868 ~ 3 мин. четене
Американската компания Google се сблъска с глоби за общо 9.5 млрд. долара от Европейския съюз (ЕС) през последните две години, свързани с антитръстово поведение. Сега обаче се очертава поредното дело в тази област – този път става дума за инструмента за търсене на работа Google for Jobs, пише CNBC.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер вчера направи паралел между Google for Jobs и услугата на търсачката за сравнение при пазаруване, която стана причина за глоба в размер на 2.7 млрд. долара от ЕС през 2017 г. за антиконкурентно поведение. „В момента разглеждаме дали същото може да се е случило и с други части на бизнеса на Google – като бизнеса за търсене на работа, известен като Google for Jobs”, коментира тя.

Тече предварително разследване на Google for Jobs, потвърди говорител на ЕК пред CNBC. Той обаче е отказал коментар относно крайния срок за обявяване на резултати, както и какви биха били те.

Предварителното разследване включва събиране на информация и на теория може да доведе до същинско такова, но е възможно и да не последва нищо повече. Официалните разследвания за спазването на антитръстовите правила в ЕС може да отнеме години и да свърши с глоба до 10% от годишния приход на компанията.

Говорителят на ЕС обяснява, че решението на Комисията за Google през 2017 г. „ни дава рамка за разглеждане на други специализирани услуги за търсене“. Все пак всяка функция трябва да бъде проучвана поотделно.

Вчера Вестагер нарече интернет компаниите „едновременно играч и рефер“. В случая с инструмента за търсене на работа на Google, например, компанията може да даде приоритет на собствената си платформа Google for Jobs в резултатите от търсенето.

„Намирането на работа може да бъде трудно, затова работихме с доставчици на работни места, така че да създадем по-добро преживяване при търсене. Всеки от тях – от отделни работодатели до платформи за регистрация на работни места – може да използва тази функция в „Search” и много от тях са забелязали значително увеличение на броя на заявленията за работа, които получават“,коментира говорителят на Google. Той изтъква още, че след старта на опцията са направени и редица промени, така че да се отговори на европейските изисквания.

Антиконкурентно поведение

По-рано този месец 23 уебсайта за търсене на работа от цяла Европа подписаха писмо до Вестагер, призовавайки ЕС официално да разследва Google for Jobs за антиконкурентно поведение. В него е изразено „колективно мнение, че Google злоупотребява с доминацията си на пазара като основна услуга за търсене, като фаворизира своята собствена онлайн услуга за набиране на служители – Google for Jobs – в основните страници от търсенето“. 

Датската компания за търсене на работа Jobindex е сред подписалите писмото. Изпълнителният директор Кааре Даниелсен заяви, че е „много загрижен“ за влиянието на Google върху местните платформи за набиране на персонал. „Това е огромен конкурент“, казва той и допълва, че те са взели „пазар след пазар“. 

ЕК вече демонстрира твърдо отношение спрямо Google по антитръстовите закони на Блокa. Освен глобата от 2017 г., американската корпорация бе нагърбена и с рекордна такава от 5.1 млрд. долара през 2018 г. за злоупотреба с доминацията на своята мобилна операционна система Android. Този март Комисията наложи и допълнителни 1.7 млрд. долара санкция на Google за ограничаването на конкуренти от рекламния сектор.  

Google обжалва глобите и настоява, че продуктите ѝ помагат за осигуряването на бързи и лесни връзки за потребителите и бизнеса. 

Независимо от наложените санкции за последните две години акциите на компанията майка на Google – Alphabet, са нараснали с 25%. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg