ЕК ни отпуска 12,5 млн. лв. заради зимните бедствия

Общата европейска помощ от началото на 2015 г. е 16,5 млн. лв.

ЕК ни отпуска 12,5 млн. лв. заради зимните бедствия

За трети път през последните 18 месеца България получава помощ от Европейския съюз (ЕС) за справяне с последиците от природните бедствия. Еврокомисията одобри молбата на българските власти за 12,5 млн. лева за справяне с щетите от зимните бедствия в Югоизточна България. 

В края на януари тази година югоизточните региони от страната ни силно пострадаха при обилни валежи и свлачища, които нанесоха значителни щети на частни домове, пътища и земеделски земи. Само в Бургас бяха наводнени над 300 сгради. 

През април София поиска подкрепа от Фонд "Солидарност" на ЕС, от който днес Комисията реши да отпусне 6,4 млн. евро. Решението идва заедно с подобна помощ за 5 региона в съседна Гърция, пострадали също от наводнения. 

Така помощта, отпусната на България от Фонд "Солидарност" от началото на 2015 г., достига 16,5 млн. лева, след като през април бяха одобрени 4 млн. лева за Мизия. 

През миналата година страната ни отново получи 21 млн. лева за щети от наводнения в североизточния регион.

За окончателното получаване на парите предстои процедура за поправка в бюджета на съюза от страна на Европейския парламент и Съвета. 

Коментари: 0