ЕК обвинява Apple в укриване на данъци

Технологичният гигант e изправен пред рекордна глоба

ЕК обвинява Apple в укриване на данъци
Автор: Стилиян Гребеничарски

Apple ще бъде обвинена от Европейската комисия (ЕК) в това, че се е облагодетелствала от нерегламентирани данъчни споразумения с ирландското правителство за период от над две десетилетия, съобщава Financial Times.

Според информацията на изданието, ако обвиненията бъдат доказани това може да доведе до най-голямата глоба в историята на компанията от „няколко милиарда долара”. Предварителното разследване на Комисията е стигнало заключението, че компанията от Силиконовата долина е получавала незаконна държавна помощ под формата на тайни споразумения с местното правителство. В резултат тя се е ползвала от данъчно облагане със ставка от едва 2%.

Apple оперира в Ирландия от 1980 г., а основна причина за стратегическото насочване на ресурси към острова е именно търсенето на данъчно убежище. Производителят на iPhone понесе ожесточени критики от висши американски държавници, за корпоративното си поведение, що се отнася до данъчната политика. През изминалата година властите установиха, че дружеството е „трансферирало” печалби в огромни размери към свои подразделения в страни със значително по-ниско облагане.

Подозренията са, че тези практики са позволили на Apple да натрупа огромни резерви в брой в чуждестранните си поделения – близо 138 млрд. долара.

От компанията са категорични, че всички договорки с ирландското правителство са в рамките на закона: „Никога не е имало специална сделка. Никога не е имало нещо, което да се квалифицира като държавна помощ”, заявява главният финансов директор Лука Маестри пред The Financial Times. „Ние просто се опитваме да уточним какъв е точният размер на данъци, който трябва да платим на Ирландия. Споразуменията са много отговорна, прозрачна и разумна практика”, добавя той. Маестри отхвърля една от сделките да е била за получаване на преференциални ставки за сметка на разкриване на повече работни места в страната. През последните години инвестициите на Apple в ирландската икономика се оценяват на над 100 млн. щатски долара.

Провокирани от съмненията към Apple властите в Европейския съюз са решили да направят детайлна ревизия на всички споразумения, сключени след 1991 г. До тази година компанията е оперирала в условията на „данъчния рай” в Ирландия. След промяна в законодателството е сключено споразумение за преходен период, което обаче продължава необичайно дълго – до 2007 г.

Действията са част от борбата срещу така нареченото от комисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня „агресивно мултинационално укриване на данъци”. Разследват се още договори между Starbucks и холандското правителство, както и между финансовото подразделение на Fiat и властите в Люксембург.

Коментари: 0