ЕК одобри само половината пари за мащабния ремонт на ВиК мрежата в Бургас

Според решение на Министерския съвет при намалено или спряно финансиране от ЕС проектът може да бъде спрян

ЕК одобри само половината пари за мащабния ремонт на ВиК мрежата в Бургас

Снимка: Pixabay

Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейската комисия одобри пренасочването на 63 млн. евро (125 млн. лв.) за мащабния ремонт на ВиК мрежата в Бургас. Като цяло обаче, според разчетите на правителството, целият ремонт на ВиК мрежата в Бургас струва 459 млн. лв., като се планираше 323 млн. лв. да бъдат безвъзмездните евросредства, а останалите – национално съфинансиране.

Одобрението от Еврокомисията, макар и частично, става реалност десет месеца след решението на кабинета и подписването на рамков договор между "ВиК-Бургас" и Министерството на околната среда и водите в началото на юни. Оттогава ВиК дружеството публикува множество обществени поръчки за изпълнители на част от ремонтните дейности, без финансирането да е осигурено.

По-скромният размер на одобрените средства означава, че мащабният ремонт може би е под въпрос. Според решението на правителството, с което се даде зелена светлина да се поискат средствата от Европа, в случай че Европейската комисия одобри проекта с размер на безвъзмездната финансова помощ по-малък от посочения, както и в случай че проектът не бъде одобрен от Европейската комисия, административният договор може да бъде прекратен, а разходите, които междувременно са направени, остават за сметка на "ВиК-Бургас".

Според източници на „Капитал“ от Европейската комисия забавянето в одобрението на въпросните милиони се дължи на „лошо изпълнени процедури от страна на РИОСВ-Бургас и екоминистерството“.

В какво се състои ремонтът?

Реконструкцията трябва да включва прокарването на 7 км нов водопровод и повторно изграждане на други 158 км, с което трябва да се подобри качеството на питейната вода и ефективността на снабдителните мрежи.

Очаква се по време на ремонта да бъдат положени 73 км канализационни тръби, а други 22 км да бъдат повторно изградени, наред с основния ремонт на резервоарите под налягане и колекторите за дъждовни и отпадъчни води и изграждането на нови колектори за дъждовни води.

Очаква се новото съоръжение за третиране на отпадъчни води да бъде въведено в експлоатация през март 2023 г.

Инвестицията няма да е само в областния център, а и в други 12 агломерации около областния център - Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

Коментари: 0