ЕК: Полша може да изгуби правото си на глас в ЕС

Варшава трябва да спазва върховенството на закона, напомни Юрки Катайнен

ЕК: Полша може да изгуби правото си на глас в ЕС
3767 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз може да замрази правото на глас на Полша, ако тя не промени курса си и не спазва върховенството на закона, каза заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

„Не можем да правим компромиси с върховенството на закона. Този принцип или се спазва, или не. Ако не го спазваш, Европа не може да мълчи“, заяви Катайнен, който е бивш премиер на Финландия, в интервю за Reuters.

Той изрази надежда, че германският канцлер Ангела Меркел, която е на посещение във Варшава, ще успее да убеди Ярослав Качински и останалите полски ръководители „да спазват основните ценности, върху които е изграден целият Евросъюз и Европа като цяло“.

Полша може да бъде лишена от право на глас в ЕС, ако всички останали 27 държави членки одобрят това. Унгария, която също има консервативно дясно правителство, негодуващо от намесата на Брюксел, обаче заяви, че ще наложи вето на подобно предложение.

Висши служители на ЕС твърдят, че трябва поне да да опитат да гласуват това предложение, ако Полша не отстъпи по въпроса за ограниченията върху медиите и за промените в Конституционния съд.

Според Катайнен полското правителство със своята политика, клоняща към авторитаризъм, „опипва границите“, които ЕС може да толерира. Той насърчи страните членки на съюза, включително Германия на Меркел, да използват влиянието си върху Варшава. 

Според Катайнен ЕС може да прояви гъвкавост в някои области, включително фискалната политика, но спазването на върховенството на закона не подлежи на преговори.

Подкрепи Economic.bg