ЕК позволи на Швеция да се отърве от 80 000 бежанци

Според комисията намеренията й отговарят на европейските директиви

ЕК позволи на Швеция да се отърве от 80 000 бежанци
244 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия подкрепи Швеция в плановете й да се отърве от над 80 000 бежанци, потърсили закрила в страната през 2015 г. Според комисията намеренията на скандинавската държава отговарят на европейските разпоредби, пише в. „Independent”. Страната дори има право да подсили миграционната политика.

"Страните могат и дори са длъжни да връщат хора, които нямат право да останат в ЕС. От съществено значение е да сме сигурни, че молбите на търсещите убежище ще бъдат обработвани бързо“, каза говорителката на ЕК Наташа Берто. По думите й, от ЕК не искат да оставят впечатление, че Европа е отворена врата. 

През 2015 г. в Швеция молба за убежище са подали 163 000 души. До този момент тя е една от страните, приели най-голям брой бежанци - около 160 000, заради което иска да засили граничния си контрол. Мярката, която скандинавската страна смята да да въведе ще отнеме години.

Шведският министър на вътрешните работи Андерс Игеман заяви, че ще за връщането на големия брой мигранти е необходимо да бъдат наети самолети за чартърни полети. Той подчерта, че първата стъпка ще бъде доброволно връщане, но ако това не проработи, ще бъдат връщани със сила. Игеман обяви още, че Швеция се опитва да постигне сделка с Афганистан и Мароко за прием на върнатите мигранти. Според него през тази година се очакват около 45 000 молби за убежище.

Подкрепи Economic.bg