Европа е готова на отстъпки за Великобритания

Лондон и Брюксел са на прага на историческо споразумение

Европа е готова на отстъпки за Великобритания

Снимка: Антон Ковачев

248 ~ 1 мин. четене

Предложенията за реформа на Европейския съюз в Брюксел все още не са достатъчно обнадеждаващи за постигане на споразумение с Лондон. Това заяви в петък в Брюксел британският премиер Дейвид Камерън.

"Окуражаващо е, че имаме интересни предложения, но все още не сме постигнали споразумение. Те все още не са достатъчно силни." - заяви британският премиер, цитиран от агенция AFP.

Великобритания и ЕС са на прага на историческо споразумение. Премиерът Дейвид Камерън е отменил предварително планираната визита в Дания и Швеция, и е отлетял за Брюксел за извънредна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и шефът на Европейския парламент Мартин Шулц. От Брюксел заявиха, че в дневния ред е приемане на някаква реформа или друго изискване на Великобритания от ЕС.

Британският премиер преди време представи на ЕС четири искания: признаването на мулти-валутния съюз на ЕС и конкурентоспособността в рамките на общността, разширяване на правомощията на националните парламенти в законодателните дейности на ЕС и затягането на имиграционното законодателство, което предвижда блокиране на достъпа на имигранти от ЕС до социални помощи и други привилегии във Великобритания за срок от четири години.

Според министър-председателя, споразумението трябва бъде основата за подпомагане на жителите на Обединеното кралство за идеята за опазване на страната като част от общността.

Подкрепи Economic.bg