ЕК разреши на Aurubis да придобие Metallo Group

Официалното приключване на сделката ще се състои на 29 май

ЕК разреши на Aurubis да придобие Metallo Group

Снимка: Aurubis

628 ~ 2 мин. четене
Антимонополните органи на Европейския съюз (ЕС) издадоха безусловно одобрение на Aurubis AG за придобиването на белгийско-испанската Metallo Group. С това приключва производството по контрол върху сливанията, което продължава от август 2019 г. Официалното финализиране на сделката ще се състои на 29 май, съобщават от компанията.

През май 2019 г. Aurubis съобщи за намерението си да придобие компанията за рециклиране и рафиниране Metallo с изкупна цена от 380 милиона евро. Понастоящем Metallo Group Holding е мажоритарна собственост на инвестиционната компания TowerBrook Capital Partners. Metallo е специализирана в оползотворяването на цветни метали от различни потоци от материали и дава работа на около 540 служители в обекти в Белгия и Испания.

"Днес е забележителен ден за Aurubis и Metallo. Ние с ентусиазъм приветстваме одобрението за придобиването на Metallo Group. Сливането е ключов момент в прилагането на нашата многометална стратегия", заяви председателят на изпълнителния съвет на Aurubis AG Роланд Харингс. Той продължи: "Рециклирането е от решаващо значение за устойчивото общество и освен това е привлекателен глобален пазар за растеж. Ноу-хау и технологичните процеси на Metallo перфектно допълват основния опит на Aurubis. Заедно ще продължим да разширяваме възможностите и капацитета си за рециклиране на важни индустриални и благородни метали, допринасящи значително за укрепването на кръговата икономика. С техния бизнес модел на „нулеви отпадъци“ Metallo и Aurubis вече гарантират, че всички входящи материали се преработват в ценни продукти“.

Председателят на надзорния съвет на Aurubis AG проф. д-р Фриц Варенхолт подчерта: „Надзорният съвет приветства днешното решение от Брюксел. Придобиването на Metallo, с нейните заводи в Белгия и Испания, е забележителна стъпка на растеж в рециклирането на мед и други метали като никел и калай – това е важно за конкурентоспособността ни на предизвикателен международен пазар".

Metallo Belgium, базирана в Берсе, е основана през 1919 г. През 60-те години компанията разработва процеси за рециклиране на мед, калай и олово от суровини с ниско съдържание на метали и насърчава иновации за инвестиране в устойчиви технологии, за да засили своята стратегия за "нулев отпадък". Metallo Spain, наричана по-рано Елмет, е основана в Беранго (в провинция Бискай) през 1991 година.


Подкрепи Economic.bg