Коронавирусът опустоши производствената активност

PMI индексите масово са дълбоко в отрицателната територия, въпреки стимулите на централните банки и правителствата

Коронавирусът опустоши производствената активност

Снимка: Unsplash

1148 ~ 3 мин. четене
Производствената активност бе опустошена по целия свят вследствие на мерките срещу коронавируса и намаленото търсене. Междувременно заради ограниченията глобалната икономика се очаква да претърпи най-голямото си свиване на фона на прекъсването на веригите на доставки. В опит да се борят срещу отрицателните въздействия централните банки и правителствата предприеха безпрецедентни фискални мерки.

Но въпреки това много от индексите на мениджърите за покупки (PMI), изготвяни от IHS Markit, в цяла Европа и Азия се свиха много миналия месец - до невиждани нива след глобалната финансова криза през 2008-2009 г.

Данните за Съединените щати от петък показаха, че производствената активност е спаднала до 11-годишно дъно през април на фона на коронавирусната пандемия. Това е знак, че най-голямата икономика в света потъва все по-дълбоко в рецесия, пише Reuters.

Понеделнишкият PMI за производство в еврозоната потъна до 33.4 пункта, което е най-ниското ниво от старата на проучванията в средата на 1997 г. и далеч под линията от 50 точки, разделяща растежа от свиването.

Затворените магазини и потребителите, загрижени за здравето и работата си, допринасят за историческото намаляване на търсенето, което пък дава твърде оскъдни надежди за предстоящ обрат. Пример е състоянието на PMI във Великобритания, който показа, че страната е претърпяла най-големия спад на производството и поръчките от поне три десетилетия.

Европейските фондови пазари и цените на петрола паднаха в понеделник – на фона на нападките на висши американски служители относно съмненията за произхода на коронавируса (от Китай). Това подхрани страховете от възобновяване на търговската война, която може да отмени или забави бързото възстановяване.

Азиатските PMI също пострадаха – Южна Корея, четвъртата по големина икономика на континента и световен производствен хъб, регистрира миналия месец най-ниското си отчитане от януари 2009 г. Японският PMI, публикуван миналата седмица, също бележи спад до 11-годишно дъно.

Регионалните данни за производствения PMI показват свивания в повечето страни, предприели блокиращи мерки, отбелязва Пракаш Сакпал, икономист от Азия в ING. “Икономическите данни трябва да напомнят на инвеститорите за мрачната икономическа ситуация, която предстои, дори когато правителствата на доскорошни горещи точки (на коронавирус) са готови за постепенно възобновяване на икономиките си”, коментира той. 

Миналата седмица официалният PMI в Китай показа, че активността на фабриката продължава да расте през април, макар и по-бавно спрямо март, докато Caixin PMI – отразяващ частния сектор – показа задълбочаване на свиването, макар и с доста по-умерени темпове от останалия свят. 

Показателно е, че износителите и в двете проучвания отчитат рязкото падане на поръчките.

Макар че Китай изглежда изпреварва останалите, излизайки от икономическата парализа, причинена от пандемията, всяко възстановяване се очаква да бъде постепенно и едва ли ще предизвика незабавно възобновяване на глобалното търсене.

Индексът PMI за Тайван, основен производител на компоненти от висок клас, падна до 42.2 пункта, най-ниското от 2009 г. насам и под резултата от 50.4, отчетен през март.

Спадът в Южна Корея и Тайван показа, че свиването не е чак толкова тежко, колкото това в други икономики в региона. Показателите в Малайзия, Индонезия и Виетнам отчитат понижения до рекордни нива.

Според Capital Economics, докато Южна Корея и Тайван се справят по-добре от своите съседи от Югоизточна Азия, благодарение най-вече на ефективните правителствени политики за овладяване на вируса, условията все пак се влошиха и там.

Официалните данни, публикувани миналата седмица, показват, че коронавирусът е изпратил южнокорейския износ през април с най-големия темп надолу от световната финансова криза насам. 

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics миналата седмица заяви, че очаква печалбите да спаднат през текущото тримесечие заради намалелите продажби. Компанията се надява на известно омекотяване – че отдалечената работа и обучения например ще стимулират търсенето на чипове за памет. Прогнозите за интерес към смартфони и телевизори обаче са мрачни. 

Спадът в производството е от особено значение за политиците, които се притесняват от социално дестабилизиращите ефекти от масовата безработица, тъй като фирмите както във фабричния, така и в сектора на услугите намаляват.

Проучване на частния сектор в Австралия в понеделник показа, че обявите за работа намаляват с рекордните 53.1% през април, спад почти пет пъти по-голям от предишния рекорд от 11.3% през януари 2009 г.
Коментари: 0