Заповедта за заведенията - глътка въздух или допълнителен камък на шията?

Това е глътка въздух, но не е ясно и дали ще успеят да се покрият разходите, казаха от големите вериги

Заповедта за заведенията - глътка въздух или допълнителен камък на шията?

Снимка: pixabay

3161 ~ 3 мин. четене

Планът на правителството за поетапно разхлабване на карантинните мерки в страната вече е в действие. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вчера подписа заповедта, с която дава възможност отново да заработят терасите и градините на ресторантите и заведенията в България от 6 май, но при строги правила.

Основните изисквания са, че масите трябва да са на разстояние минимум 2.5 м една от друга, а на тях могат да сядат само до 4 човека или едно семейство. В обектите трябва да има дезинфектанти, а персоналът - да се движи задължително с маски на лицето. Освен това масите и столовете трябва да се дезинфекцират след всеки посетител.

Оказва се обаче, че от бранша са със смесени чувства по отношение на тази мярка. Някои от големите заведения в столицата и страната смятат, че това е „глътка въздух“ за бизнеса, докато други не са напълно убедени и мислят, че частичното отваряне може да доведе и до загуби.

„Заведенията само от терасите си и с толкова голямо разстояние между масите е трудно да изкарат пари. По-вероятно е да са на загуба. Но предвид ситуацията, в която се намираме, нищо не ни остава освен да следваме правилата и препоръките на Националния оперативен щаб“, каза за Economic.bg Орлин Попов, собственик на ресторанти „Хепи“.

По думите му най-вероятно, за да има ефект от тези правила, ще трябва да работят по-малко хора в заведенията.

Според търговския директор на вериги ресторанти „Виктория“ Валентин Пенов новите правила са „глътка въздух“ за бранша предвид текущата ситуация, при която бизнесът не генерира никакви пари, но разходите за наеми остават. „Дали обаче това ще ни позволи да оцелеем и да развиваме успешно бизнеса си, е друг въпрос. Но като цяло това е добра стъпка“, каза Пенов пред Economic.bg.

И двамата са на мнение, че посоката, в която се върви – „поетапно отваряне“, е правилната. Защото предвид епидемичната обстановка, в която се намира страната ни, няма как да се отворят изцяло всички заведения. „Положението не е такова, в което може да се каже, че ще спечелим нещо. По този начин обаче ще запазим имената си. Има и друг момент – хората ги е страх да ходят по заведения в момента. Трябва време, за да видим дали ще има ефект като цяло от ситуацията“, обясни Орлин Попов.

Какво трябва да се промени

И ако „Хепи“ и „Виктория“ нямат ясен план какво точно трябва да се промени в заповедта на министър Ананиев, за да бъде тя напълно в полза на бизнеса, то собственикът на „Рафи бар“ Ричард Алибегов, който е и председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ), има предложения в тази посока. Според него разстоянието между масите трябва да е един метър, а ако институциите настояват отстоянието да е 2.5 м, както е записано в сегашния вид на заповедта, то да трябва да се отворят и вътрешните помещения на заведенията.

„Това са моите искания и като собственик за „Рафи“, и като председател на БАЗ. Днес вече се срещнахме с министъра на туризма и отправихме нашите искания. Както по отношение на правилата за отваряне на заведенията, така и за икономическите мерки – продължаване на схемата „60/40“, както и намаляване на ДДС-то“, каза за Economic.bg Алибегов.

Загуба на работни места

„Всички ресторанти бяха принудени да освободят персонал. Нямам колега, който да не го е направил. Да, възползвахме се от мярката „60/40“, но независимо от това загубите са страшни“, разказа Орлин Попов.

Във верига ресторанти „Виктория“ обаче не са се възползвали от държавната помощ, защото според тях това са допълнителни загуби от 40%. „Не сме се възползвали от мярката, тъй като истината е, че тези 40%, които трябва да платим, трябва да дойдат от това, което печелим. При условие, че ние не работим и генерираме разходи като наем и консумативи, които ги има, въпреки че не работим, трябва да извадим 40% от нула печалба. Това си е допълнителна загуба“, обясни Пенов. „Нямаме претенции към мярката. Просто се твърди, че ни се дава помощ, а на практика това е допълнителна тежест, защото ние няма откъде да извадим 40%“ каза още той.

Коментари: 0