ЕК ще представи днес план за спасяване на икономиките от COVID-19

Предвидени са заеми и грантове за над 1 трлн. евро

ЕК ще представи днес план за спасяване на икономиките от COVID-19

Снимка: БТА

796 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) ще представи в сряда плана си за спасяване на икономиките на Европейския съюз от пандемията от коронавируса. По плана са предвидени да бъдат отпуснати заеми и грантове за  над 1 трлн. евро, съобщава Reuters.

Целта на плана е да се подпомогне бързото възстановяване на държавите и секторите, които са най-силно засегнати от разразилата се пандемия, както и да се защити единния пазар на ЕС. Средствата са необходими най-вече на страни като Италия, Гърция, Франция, Португалия и Испания, които имат голям дълг и разчитат на туризма, който беше напълно „замразен“ заради заразата.

Пакетът предвижда да бъдат предоставяни заеми на правителствата, които да бъдат връщани след това, както и  безвъзмездна помощ. Идеята именно за безвъзмездната помощ, гарантирана чрез бюджета на ЕС, обаче не беше добре приета от държави като Холандия, Швеция, Австрия или Дания. Тъй като това може да означава по-високи национални вноски в бюджета на ЕС в бъдеще или нови данъци (корона данъци).

Преди дни стана ясно, че се очаква в новия седемгодишен бюджет - Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС да има и ново перо, т.нар. „собствени ресурси“, които са предимно нови данъци. Предложението за тях дойде още през 2018 г. с идеята, че ЕС трябва да има повече свои приходи, вместо да разчита на правителствата, част от общността. Предложението тогава обаче беше отхвърлено от правителствата.

Коментари: 0