Намаляването на ДДС-то не означава по-ниски цени, а подкрепа за бранша

Така коментира намаляването на ставката за заведенията председателят на ПГ ГЕРБ Даниела Дариткова

Намаляването на ДДС-то не означава по-ниски цени, а подкрепа за бранша

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

1540 ~ 2 мин. четене

Намаляването на ДДС за заведенията беше обвързано и с увеличаване на осигурителния праг, за да може да се гарантира постоянна заетост в сектора, както и допълнителен приход в осигурителния институт. Нашите колеги предложиха и намаляване на ДДС за фармацевтичната индустрия, но аз смятам, че в случая тя дори е печеливша и няма нужда от подкрепа, защото намаляването на ДДС не гарантира ниски цени за крайния потребител, то гарантира подкрепа за съответния бранш.

Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в интервю за БНТ по повод намаляването на данъчната ставка за заведенията и книгите. „Бюджетът, който се финансира от непреките данъци, може да си позволи, според финансовото министерство, дефицит около 175 млн. лв. Около 150 млн. лв. се очаква да е дефицитът от намалената данъчна ставка за ресторантите и от около 13 млн. лв. от книгите“, каза още тя.

Припомняме, че след среща между ресторантьорския бранш и министър-председателя Бойко Борисов той им обеща да се намали данъчната ставка от 20 на 9% за техния сектор. За това свое решение Борисов получи категоричното неодобрение от финансовият министър Владислав Горанов, както и от председателя на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова, но премиерът обясни, че това е политическо решение, въпреки че самият той го обяви за грешка.

Даниела Дариткова в днешното си интервю коментира и другата мярка в подкрепа на туристическия бранш – ваучерите за почивка. Според приетите текстове на първо четене те ще се дават само на хората на „първа линия“, но за почивка в държавни бази и почивни станции. Това предизвика недоволство от страна на коалиционния партньор на ГЕРБ Валери Симеонов, който настоява ваучерите за почивка да могат да се използват в частните хотели.

„Винаги има детайли, които трябва да се уточнят. На първо четене се подкрепя самата идея. Ако Валери Симеонов настоява ваучерите да важат не само за държавни бази, но и за частни, смятам, че може да постигнем съгласие, когато се запълнят държавните бази да се изпращат хора да почиват и в частни хотели“, каза още Даниела Дариткова.

Коментари: 0