ЕК очаква 7% спад на българската икономика и по-бавно възстановяване

Потъването през тази година ще е малко по-малко от предварително очакваното, пише в лятната прогноза

ЕК очаква 7% спад на българската икономика и по-бавно възстановяване

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1160 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейската комисия вече очаква спад на българската икономика със 7%. Това гласи становището на ЕК от днес, след като в пролетната си прогноза тя предвиждаше по-дълбок спад – със 7.2%. Според новата прогноза обаче икономиката на страната ни ще нарасне по-слабо през 2021 г. - с едва 5.3%, докато в пролетната прогноза се очакваше 6% възстановяване.

„Вътрешното търсене намаля вследствие на по-слабото частно потребление и свиващите се инвестиции. Икономическите показатели отчитат рязък спад през второто тримесечие. От март значително влошената външна среда затрудни износа на стоки, докато ограниченията за пътуване доведоха до рязък спад в търговията с услуги“, пише ЕК в становището си за България.

С облекчаването на ограничителните мерки, частното потребление се очаква да се възстанови през втората половината от годината, а доверието на потребителите постепенно да се възстановява. Очаква се инвестициите да се върнат към положителен тримесечен растеж едва през следващата година. Прогнозира се, че износът ще се възстанови през втората половина на годината и през 2021 г.

Предвижда се инфлацията да се забави до около 1% през 2020 г. и 2021 г. поради спада на цените на енергията. Очакваното свиване на сезонното търсене на туристически услуги и временното намаляване на ставките на ДДС за сектора може да намали инфлацията на цените на услугите през втората половина на годината, предполага ЕК.

За разлика от България, Европейският съюз го очаква по-дълбок спад  – с 8.3% спрямо предвидения спад от 7.4% през пролетта. Според оценката на ЕК икономиката на ЕС ще отбележи растеж от 5.8% през 2021 г. - по-слаб от очаквания в началото на май.

Според ЕК възстановяването ще се почувства през втората половина на 2020 г., макар че ще остане непълно и неравномерно в различните държави членки.

Миналия месец Световната банка също ревизира прогнозата си за българската икономика, но в посока надолу – за спад с 6.2% спрямо 3.7% през април.

Подкрепи Economic.bg