Ивермектин е обещаващ препарат срещу Covid-19

Според зам.-директора на Центъра за паразитни и инфекциозни болести ще живеем с вируса поне две години

Проф. Христова:

Ивермектин е обещаващ препарат срещу Covid-19

Към момента „Ивермектин” е най-обещаващият препарат в борбата с COVID-19. Възможно е да излязат и други. Това заяви зам.-директорът на Центъра за паразитни и инфекциозни болести проф. Ива Христова, която коментира пред Nova вчерашната новина, обявена от здравния министър Кирил Ананиев и Националния оперативен щаб, че това антипаразитно лекарство, което се използва широко във ветеринарната медицина, е дало „обещаващи“ резултати при лечението на пациенти с коронавирус в български болници.

Ивермектин в България

„Хубавото при него е, че той е известен от много отдавна – още то 1975 г. Има достатъчно опит с него. Разрешен е за употреба, има доказана безвредност при хората”, каза още тя в студиото на Nova. „Доказано е и че „Ивермектин” блокира навлизането на вирусната РНК в ядрото на засегнатата клетка, където това РНК се размножава. Много усилия се хвърлят в изпитването на различни препарати. Това е поредният фокус на нашия интерес и поредната обещаваща молекула. Трябва обаче да се изчака и клинична ефективност”, каза още тя.

Тя изрази задоволство, че в България има компания, която е готова да го произвежда „и да насити пазара”.

Според Христова никой не може да каже категорично кога ще се избавим от коронавируса. „При всички случаи обаче още години ще живеем с него”, смята Христова.

„Над 7 са вече генетичните линии, т.е. основните разклонения, които циркулират в света. Има мутация в повърхностния протеин, която благоприятства разпространението на вируса, но това е нормално във вирусната еволюция”, посочи още тя.

Проф. Христова е категорична, че събиранията на хора на закрито трябва да се ограничат.

Коментари: 0