ЕК започва процедура срещу Италия за прекомерен бюджетен дефицит

Италианското правителство представи проектобюджет със същите клаузи, които през октомври Брюксел отхвърли

ЕК започва процедура срещу Италия за прекомерен бюджетен дефицит

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) ще започне процедура срещу Италия за прекомерен бюджетен дефицит на 21 ноември, след като Рим се противопостави на възраженията на Брюксел срещу плановете му да заема и да харчи повече през идната година. Това заявиха пред Ройтерс трима източника, запознати с процедурата.

Италианското правителство представи във вторник на комисията проектобюджет със същите клаузи, които през октомври Брюксел отхвърли като противоречащи на европейските норми. Тогава Италия заяви, че икономическите прогнози на ЕК се основават на "неиздържан и непълен анализ". 

След отхвърлянето на италианския бюджет Брюксел даде срок до 13 ноември на управляващото популистко правителство да промени бюджета,  в противен случай кабинетът рискува процедура за прекомерен бюджетен дефицит. 

"Комисията ще представи доклада си за започване на процедура по прекомерен дефицит в сряда", посочи високопоставен европейски представител.

Според италианския премиер Джузепе Конте дългът на страната ще намалее с растежа на икономиката и съотношението му спрямо БВП ще падне до 130% през следващата година и до 126,7% през 2021 г. 
Коментари: 0