BlackBerry дава $1.4 млрд. за компания за киберсигурност

Производителят на популярните някога QWERTY телефони днес се занимава със софтуер

BlackBerry дава $1.4 млрд. за компания за киберсигурност
BlackBerry обяви, че придобива компанията Cylance, която се занимава с изкуствен интелект (AI) и киберсигурност. За целта канадският играч, който постепенно преориентира дейността си от хардуерна към софтуерна, ще инвестира 1.4 млрд. долара в брой. 

Сделката ще даде тласък на платформата на BlackBerry – QNX. Това е операционната система на компанията, предназначена да се внедрява в бъдещите автономни превозни средства. 

С времето BlackBerry, станала някога известна със своите QWERTY телефони, се отказа от производството на хардуер и преориентира дейността си към софтуерните решения. Стъпката се наложи, след появата на съвременните смартфони, които спечелиха масовия потребител и оставиха всички други вариации да им дишат прахта. 

Загубата на пазарен дял  провокира канадската компания да намери друг път пред себе си и така започна да продава софтуер за мобилни устройства. Основен фокус на бизнеса ѝ днес са и безпилотните коли. 

Що се отнася до базираната в Калифорния Cylance, тя разработва продукти на базата на AI, за да предотвратява киберкатастрофи. Доскоро тя обмисляше да подаде документи за IPO. Сега се очаква да продължи да функционира като отделно бизнес звено под шапката на BlackBerry. 
Коментари: 0