ЕК затваря половината си сгради в Брюксел и минава хоум офис

Над 90% от служителите на Комисията заявяват, че искат да да работят от разстояние няколко дни в седмицата

ЕК затваря половината си сгради в Брюксел и минава хоум офис

Снимка: Unsplash

1044 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Европейската комисия планира да затвори половината от 50-те си офис сгради в Брюксел до 2030 г., тъй като има за цел да слее офис площи и да позволи на служителите си да продължат да работя от вкъщи и след като пандемията отмине, съобщава Politico. Еврокомисарят по бюджета и администрацията Йоханес Хан заяви, че институцията ще намали значително броя на сградите през идните десет години до само 25 на брой в столицата на ЕС.

Хан допълни, че тази „дългосрочна политика към сградите до 2030 г.“ цели да направи Комисията „по-зелена“, като намали произвежданите от тях въглеродни емисии, а също и по-дигитална, запазвайки работата от вкъщи като стандартна практика след края на коронавирусната пандемия.

Това е забележителна промяна в политиката на институция, която колективно представлява втората по големина икономика в света и показва драматичния начин, по който пандемията променя очакванията за работата, отбелязва той.

„Като всички държавни и частни организации се стремим към постигането на най-полезния баланс между офиса и работата от вкъщи в дългосрочен план. Това е новото нормално. Направихме допитвания и над 90% от служителите ни подкрепят възможността да работят от разстояние два-три дни в седмицата“, заявява Хан.

Еврокомисарят посочи още, че „офис площите ни ще бъдат приспособени към обичайно използване на работата от разстояние“, а подробностите предстои да бъдат обсъдени с профсъюзите.

Реорганизацията на офисите е част от новата стратегия в областта на човешките ресурси, която Комисията създава с цел да стане по-гъвкав и привлекателен работодател. Първоначално се очакваше стратегията да бъде обявена през пролетта, но сега ще бъде отложена за есента, съобщава представител на Комисията.

Въпреки затварянето на половината сгради общите офис площи на Комисията ще намалеят само с 25% - от близо 780 хил. на около 580 хил. кв. м, тъй като тя ще слее генерални дирекции в по-големи сгради.

„Това, което смятаме да направим за първи път, е да обединим генерални дирекции от една политическа област в едно помещение, така че ще имаме по-малко, но по-големи помещения“, пояснява Хан.

Коментари: 0