Екатерина Захариева ще председателства заседание на Съвет „Общи въпроси“

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще информира министрите за актуалното състояние на преговорите с Обединеното кралство

Екатерина Захариева ще председателства заседание на Съвет „Общи въпроси“
452 ~ 1 мин. четене
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще председателства предстоящото заседание на Съвет „Общи въпроси“ (член 50), което ще се проведе днес в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. Това е първото заседание на СОВ във формат 27 в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще информира министрите за актуалното състояние на преговорите с Обединеното кралство. Министрите ще обменят мнения по представената информация.

Очаква се Съветът да приеме директиви за водене на преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС, с които позицията на ЕС-27 относно преходния период ще бъде разяснена по-подробно. Директивите ще се основат на принципите и условията, посочени в насоките, одобрени от Европейския съвет на 29 април 2017 г. и на 15 декември 2017 г. и ще ги доразвиват. Текстът ще доразвие препоръките на Комисията от 20 декември 2017 г.

С приемането от Съвета по общи въпроси (член 50) на директивите на Комисията ще се даде мандат в качеството на преговарящ от името на ЕС за обсъждането с Обединеното кралство на преходните разпоредби, които да бъдат включени в споразумението за оттеглянето от ЕС.

Очаква се министър Захариева да направи изявление преди Съвета в Брюксел около 14.50 часа българско време. Пресконференцията на министър Захариева след приключването на СОВ по чл.50 ще започне около 17.30 ч.
Коментари: 0