Екемджиев: Целта на Гешев е президентът да бъде държан на къса каишка

Според него Гешев държи да покаже, че не може да осмисли някои ясни разпоредби на Конституцията

Екемджиев: Целта на Гешев е президентът да бъде държан на къса каишка

Снимка: bTV/Screenshot

4430 ~ 2 мин. четене
Президентът трябва да бъде държан на къса каишка – с проверки, с разследвания, за да забрави идеите си за промени в Конституцията за ограничаване на правомощията на главния прокурор. Това е целта на действията на главния прокурор Иван Гешев, който отправи иск към Конституционния съд да му разтълкува възможностите за импийчмънт на държавния глава, коментира адвокат Михаил Екемджиев в ефира на bTV тази сутрин.

По време на мандата на президента не може по никакъв начин върху него да бъде упражняван наказателно-процесуален натиск и каквито и да е разследвания, подчерта още той. До края на мандата му държавният глава може да бъде разследван само за нарушения на Конституцията и за държавна измяна. 

„Смисълът е да се запази интегритетът на държавния глава и неговата независимост, да не виси над него някакъв дамоклев меч от страна на прокуратурата и да не може да бъде упражняван паралегален натиск от страна на прокуратурата под формата на измислени разследвания“, обясни Екемджиев, според когото Конституцията е ясна в тази посока. 

Според него „господин Гешев много ясно държи да покаже, че не може да осмисли някои ясни разпоредби на Конституцията, а целта е безпощадно ясна – „профилактиране“ на президента, казано на полицейски език, защото този език и похвати явно идват отръки на новото ръководство на прокуратурата“. 

Адвокатът определи въпросите в иска на Гешев като „нелепи“, тъй като голяма част от тях имат отговори в Конституцията, а и самият главен прокурор сам си отговаря и задава реторични въпроси. 

„Това искане е процедурно недопустимо“, изтъкна още Екемджиев и обясни, че Конституционният съд не може да бъде питан абстрактно, без конкретен казус. „В много случаи конституционната норма може да бъде тълкувана само в конкретен, фактологичен, исторически-социален контекст, т.е не може без възникнал казус Конституционният съд, като някакво образувателно учреждение, да разяснява смисъла на прокуратурата на недоучили и неуки юристи“, добави той. 

Коментари: 0