Експерт: Тероризмът може да се измести към България

В Турция се върви към една много тежка диктатура, а при диктатурите тероризмът не вирее

Експерт: Тероризмът може да се измести към България

Постепенно тероризмът ще се измести някъде другаде в Европа, където ще му е по-лесно да вирее. Възможно е да се насочи към България. Това коментира пред бТВ експертът по антитероризъм проф. Николай Радулов.

„Очевидно е, че след терористичните актове, които се случват в сърцето на Европа, европейските лидери ще вземат много сериозни мерки за сигурност. Във Франция все по-трудно се извършват терористични актове. В Турция се върви към една много тежка диктатура, а при диктатурите тероризмът не вирее, защото биват разстрелвани тези, които биват заподозрени в това, че имат намерение да извършват терористичен акт", допълни той. 

По думите на Радулов целта на тероризма е да предизвика колкото се може по-голяма ужас. От тази гледна точка извършването на терористичен акт на типично спокойно място довежда хората до паника и много голям ужас. 

Според експерта в Мюнхен е имало много добра организация. Полицията е успяла да предупреди всички чрез мобилните оператори, че е спряна транспортната система на града и моли хората да не излизат.

”Веднага беше организирана една група от граждани във „Фейсбук” за защита и убежище, хора предложиха на всички, които са близо до тях да ги приемат в домовете си, да не стоят по улицата, за да не станат жертва на терористи. Още от началото властите се опитаха да неглижират проблема – отначало заявиха, че става дума за грабеж. В Германия по отношение на това, което се случва с мигрантите има една политика на несъобщаване за престъпления. Специалните служби са много наясно какво се случва”, каза още Радулов. 

По думите му профилът на стрелеца от Мюнхен отговаря много на извършителите в Шарли Ебдо.

„Второ поколение, местни хора, лесни за индуктриниране по различни причини. Към такива хора има специални послания на „Ислямска държава”, т.е. тя използва силите на медиите и социалните мрежи да внушава на такива хора, да изпраща едно неадресирано послание, и както виждате то действа. Тези хора са много трудни за проследяване, за идентифициране и за установяване на намеренията им на един предварителен етап, т.е. тази профилактика на полицията и на специалните служби много трудно действа спрямо тях. Факт е, че тези хора би трябвало да бъдат наблюдавани, факт е, че полицията няма сили и потенциал за това.

В началото на годината германския профсъюз на полицията заяви, че ще направят символични стачни действия, защото в много голяма част от малките градчета, до които има бежански лагери, полицията въобще не може да се справи със ситуацията. Те не се подчиняват, не спазват местните обичаи, не желаят да се интегрират, правят непрекъснато престъпления. Това е сблъсък на цивилизациите и тази мултикултуралност се оказа неосъществима”.

Възможно е стрелецът от Мюнхен да е човек с психически отклонения или изключително дясно настроен, каза Николай Радулов.

„Не трябва да забравяме, че като че ли официалната политика е да се избягват всякакви връзки между този тип престъпления и мигрантите тъй като в намиращите се в Германия мигранти и тези, които вероятно ще дойдат, са вложени изключително много средства, и големи компании очакват да спечелят много от тях  – по прехраната им, по обгрижването им, по изграждане на жилища – става дума за десетки милиарди, и политиката и лобистите се стремят да не се връзват каквито и да е събития от този тип с мигрантите.

Коментари: 0