Експерти: БАН нагласи доклада за \"Белене\", за да излязат сметките

Повечето от тях споделят, че докладът е \"коригиран\" в полза на нечии или други интереси

Експерти: БАН нагласи доклада за \
Автор: Александра Сотирова
Близо 40 години след старта на проекта за изграждане на втора атомна централа в България, най-после трябваше да получим отговор има ли тя бъдеще или не. Тази задача бе възложена от правителството на учените от Българска академия на науките (БАН), които имаха близо година да изготвят стратегическия документ. Ръководителят на проекта обяви, че докладът е около 1000 страници, в които са разработени 90 пазарни сценария.

Като проект, пропит през годините с много политика, конфликт на интереси и скрити машинации, "Белене" отново предизвика хиляди коментари в социалните мрежи, основно негативни. Опитахме се да съберем най-интересните от тях, без значение дали са положителни или отрицателни. Оказа се обаче, че е трудно да се намерят експерти, които да дадат положителна оценка за доклада, а голяма част от коментиращите дори смятат, че той е фалшифициран, за да излязат сметките и работата по проекта да бъде възобновена, поне на хартия и да се правят разходи по него.

Повечето мнения във Facebook се обединяват около това, че условията, по които трябва да се реализира проектът са трудно постижими и дори невъзможни. Повечето от тях споделят, че докладът на БАН е "коригиран" в полза на нечии или други интереси. 

Изводите оставяме на вас.
Коментари: 0