Експерти информират за възможни проблеми със сайта за електронни винетки

Според Ясен Танев, разработчиците не са направили необходимите тестове преди да пуснат системата

Експерти информират за възможни проблеми със сайта за електронни винетки
В понеделник стартира работа платформата за продажба на електронни винетки – bgtoll.bg. Според експерти обаче, сайтът може да бъде пробит. Ясен Танев, специалист по киберсигурност, разработчиците не са направили необходимите тестове преди да пуснат системата.

„Трябва да кажем на АПИ „Браво”, че направиха тази стъпка, защото това е първият сайт, който започва дигиталната промяна. Направи ми обаче неприятно впечатление, че част от сървърите се намират в инфраструктурата на АПИ, но част от тях се намират и в частна компания. Въпросът беше защо това необходимо, след като държавата има своя капацитет”, заяви Танев в студиото на bTV.

Експертът обясни, че този проблем може да доведе теч на мета данни, защото частната компания получава информация, която не ѝ е необходима – кой е врязал в системата, с какво устройство, колко време се е задържал и колко пъти се е върнал.

„Българските програмисти се събудиха, ние чакахме да излезе системата и в реално време го тествахме. Започнахме да откриваме пропуските”, заяви Танев и допълни, че създателите на информационната система реагират веднага на сигналите им и когато се открие грешка, тя светкавично се поправя.

Вчера от Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха за първите опити за измама при закупуване онлайн на електронна винетка, които са били осуетени.
Коментари: 0