Експерти: Почти 1 млрд. лева струват вредните емсии на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн

Според Христо Казанджиев отдавна е трябвало да се разработят мерки за реформиране на комплекса

Експерти: Почти 1 млрд. лева струват вредните емсии на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн

Атанас Тасев и Христо Казанджиев

Снимка: Economic.bg/архив

Цената на въглеродния диоксид, отделян от ТЕЦ-овете от комплекса "Марица-Изток", и сега са скъпи. България е платила през миналата година около 360 млн. лева за ТЕЦ "Марица-Изток 2”. Отделно още не е ясно колко са заплатени за т.нар. американски централи - ругите две централи в Маришкия басейн. Но по груби изчисления за тази година почти 1 милирад лева ще трябва да заплати държавата за емисиите въглероден диоксид. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред БНТ.

Той и председателят на Българския енергиен форум Христо Казанджиев коментираха бъдещето на централите от Маришкия басейн.

Казанджиев коментира изявлението на премиера Борисов. по темата. "Факт е, че това е първият случай, когато правителствен представител в лицето на г-н Борисов да обяви, че бъдещето на комплекса Марица Изток е под много сериозен въпрос, в частност мини "Марица-Изток", каза той.

"Към настоящия момент, при съществуващата нормативна база и поетите ангажименти към околната средата, нещата са предопределени. Това, което мен лично ме обезпокои е, че след тези думи на Борисов той добави следното: "Ако нещата станат критични, ние ще проведем необходимия диалог с миньорите".

По думите на Казанджиев тази дискусия е трябвало да започне много отдавна, да се изработи план със съответните мерки за реформиране на участъка, защото "комплексът "Марица-Изток" има два аспекта".

"Единият аспект е мините, какво ще стане с тях. Без съмнение, ако няма потребител на тези въглища, те трябва да бъдат закрити. Вторият аспект е ТЕЦ-овете. Някои от тях са замърсители и не подлежат на реновиране, но някои от тях би могло да променят горивната си база и да преминат на природен газ", смята Казанджиев.
Коментари: 0