Експерти прогнозират винен „апокалипсис” в Бургундия

Френските вина може да поскъпнат с до 100% в следващите 3 години

Експерти прогнозират винен „апокалипсис” в Бургундия
Автор: Александра Сотирова

Производителите на вина предупреждават за предстоящ "апокалипсис" в Бургундия, Франция след лошите реколти грозде през последните години на фона на силното нарастване на търсенето на напитката. Това доведе до значително увеличение на цените на вината от региона на Франция.

Американските купувачи могат да се оттеглят от покупката на френски вина, ако стойността им продължи да расте, предупреждава Дейвид Куницки, вицепрезидент на компания Martin Scott Wines, ангажиран с внос и дистрибуция на вина.

"Когато потребителите видят, че цената на виното се е повишила с повече от 100% през следващите три години, те се отказват да купуват", - каза ръководителят на британската компания Howard Ripley Wines Себастиан Томас.

Това обезценяване на британската лира спрямо еврото след Brexit направи френските вина по-скъпо за британските купувачи.

Виненият сектор в Бургундия, особено в района на Кот де Бон, се бори с кризата от 2010 г. насам, когато гроздоберът започна да пада рязко, поради лоши метеорологични условия - дъжд, наводнения и градушки.

През 2014 г. някои винари са загубили до 90% от общата реколта. Предполага се, че 2016 ще бъде още по-лоша, а обемът на реколтата ще намалее с 40%. Тези фактори водят до по-високи цени.

"Земеделските производители, всъщност казват - плащайте толкова, колкото искаме или ще го продадем на някой друг." - каза Блеър Петел.

Според него, стойността на гроздето, предназначено за производство на 300 бутилки вино Charmes-Chambertin, през 2009 г. е била 8000 евро, а през 2015 г., същото количество суровина му струва вече 22 500 евро.

Коментари: 0