Експресът „Свързана Европа“ тръгва на пътешествие из 100 европейски града

Влакът ще спре на гарите в София и Русе, а целта на пътуването е популяризиране на железопътния транспорт

Експресът „Свързана Европа“ тръгва на пътешествие из 100 европейски града

Снимка: Unsplash

1400 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Експресът „Свързана Европа“ е специална влакова композиция, която ще се отправи на пътешествие из 100 европейска града, сред които българските София и Русе. Железопътното пътешествие се организира от Европейската комисия по повод Европейската година на железопътния транспорт. Експресът ще пресече 33 граници и ще измине около 20 хил. км.

Композицията тръгва на 2 септември от гарата в Лисабон, а крайната й точка е френската столица Париж, която ще сложи край на петседмичното пътешествие. Предвидена е и междинна спирка в Любляна. Така влакът символично свързва португалското, словенското и френското председателство на Съвета на ЕС. През територията на България експресът ще премине между 15 – 17 септември.

По маршрута на гарите на влака се планират различни прояви. В тях участие ще вземат министрите на транспорта от различните държави, както и представители от железопътния сектор. Целта е популяризиране на жп транспорта, както и нуждата за по-добра железопътна свързаност в Европа. Темата бе обсъдена и при проведената среща на инициативата „Три морета“, която се състоя в София преди месеци.

„Трябва да продължим с усилията товарните превози да се поемат не толкова от автомобилния, а повече от железопътния транспорт, да предоставяме удобни варианти за придвижване на хората, които ежедневно пътуват до работното си място, и да разширим възможностите на международния пътнически железопътен транспорт на дълги разстояния чрез предлагането на дневни и нощни услуги. Убеден съм, че с експреса „Свързана Европа“ ще повишим осведомеността за тези предизвикателства“, коментира председателят на Общността на европейските железници и инфраструктурни дружества (CER) Андреас Мате.

Експресът на практика се състои от три типа влакови композиции – иберийски, стандартен и балтийски, които ще осъществяват връзка помежду си по маршрута.

Подкрепи Economic.bg