Първите 20 електробуса вече обслужват градския транспорт на София (снимки)

Те са част от програмата за модернизация на столичния градски транспорт

Първите 20 електробуса вече обслужват градския транспорт на София (снимки)

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева
Първите 20 електробуса тръгват днес по линиите 9 и 309 в столицата. Те са част от плана на Столична община за модернизиране на градския транспорт и са първите електробуси в страната изобщо. През тази и следващата година ще бъдат пуснати нови 162 автобуса на природен газ, с което 90% от автопарка на столицата ще бъде обновен, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на автобусите пред медии.

„Днес 21 от тях са пристигнали на пристанището в Бургас, 60 вече са тук и през следващите седмици ни предстои представянето на още много нови автобуси“, коментира Фандъкова. „Една от важните мерки е модернизацията на градския транспорт, заложена като основна задача, за да привлечем колкото се може повече граждани да слязат от автомобилите си“, допълни тя.


На церемонията присъстваха и китайският посланик Джан Хайджоу, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, както и зам.-председателят Николай Стойнев.

Автобусите са доставени от китайския лидер Yutong. Те са 12 м, нископодови с рампи за хората с двигателни проблеми и отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6.Шофьорите, които ще карат електробусите са минали 3-дневен курс на обучение при китайски специалисти. Електробусите имат 320 км. пробег с едно зареждане. Изградени са 10 единични и 5 двойни зарядни станции в гаражите на столичния автотранспорт.

„Това е първата доставка на електробуси след като последните години тествахме различни технологии по различни линии в града“, уточни Фандъкова. Очакваме до месец да бъде сключен договор за още 15 електробуси от името на Столичен електротранспорт", допълни столичният кмет. Обществената поръчка за нови електрически автобуси са за 30 возила, като първият сключен договор ще е за 15 автобуса. По думите на Фандъкова експлоатационните разходи ще бъдат в пъти по-ниски от тези на наличния състав.

Коментари: 0