Електромобилите и хибридите навлизат на rent-a-car пазара в България

В България вече може да наемете и Tesla Model S

Електромобилите и хибридите навлизат на rent-a-car пазара в България

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

6590 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Една от най-големите атракции на технологичния форум Webit тази година беше изложената Tesla Model S. Тя вече може да бъде наета в България, както и други електромобили. Как се развива rent-a-car пазарът у нас, можем ли да си го позволим и предпочитаме ли електромобилите - по тези теми разговаряхме с Диляна Куртева, мениджър продажби в Top Rent A Car.

- Електрифицира ли се Rent-a-car бизнесът в България?

- Да, определено. Ние предлагаме електромобили от 2015 г. като първата такава кола, която закупихме, е Renault TWIZY. Това са мини електромобили, най-вече за градска среда и имаме 15 от тях. Следващата стъпка беше хибридният автопарк – закупихме сериозен брой коли Toyota Yaris Hybrid. Хибридните автомобили се приеха доста добре от клиентите, тъй като го няма проблема с електростанциите и зареждането им. През май 2018 г. купихме и Tesla Model S, цената на която може да се наеме зависи от периода, за които я взимате. Започва от 190 евро на ден е примерно за три дни като цената пада при увеличаване на времето за наем, например за 30+ дни е 100 евро на ден. Цената на Renault TWIZY на ден е 22 евро като то е с постоянна цена.

- Виждаме, че тук има огромен интерес към Tesla, но успява ли българинът да си позволи да наеме такава кола?

- Клиентите, които я наемат са няколко типа – едни я взимат за специални поводи и трансфери, другите са хора, които обмислят да си закупят Tesla и искат да я пробват в реални условия в България. Третият тип клиенти идват от чужбина – това са и българи, и чужденци като те са свикнали да карат такъв автомобил и като видят, че има под наем, пак искат такава кола, защото имат навика да карат такъв автомобил.

- Какви са тенденциите при останалите автомобили под наем?

- Взимането на кола под наем зависи от целта на пътуването. Много хора наемат и 9-местни минибусове, въпреки че имат автомобил, но като решат да отидат на пътуване с група, взимат големи коли. Много хора вече предпочитат да се освободят от колата си или да поддържат само градска такава, а за по-специални пътувания, при които им трябва по-голяма кола, да я наемат.

- Къде е вашата компания на пазара на отдаване на коли под наем?

- Ние сме най-голямата компания в страната, с най-голям автопарк. В момента оперираме с общо 1800 коли, които отдаваме под наем като очакваме в пик сезона да станат около 2000. Поемаме отговорността да настроим хората да изпробват електрически автомобили. Всеки сам преценя дали това е за него или не, но определено има интерес. За една година резервацията на електромобили и хибриди се е покачила от 2% на 10% от общия брой резервации.

- Българският клиент настроен ли е към взимането на кола под наем или все още това е непознато и скъпо за нас?

- Беше непознато, може би допреди 2-3 години, тогава голяма част от клиентите бяха рускоговорящи или англоговорящи, но и българинът все повече свиква с тази услуга. Например, ако личната ви кола се повреди, доста хора се обръщат към нас да си наемат. Цените вече са доста достъпни и резервационният процес е доста улеснен, като можете да резервирате и онлайн и услугата става все по-широкодостъпна.

Коментари: 0