Електронна система ще отчита добива на дървесина

Двойно са увеличени екипите на горските инспектори, казва министър Десислава Танева

Електронна система ще отчита добива на дървесина
3734 ~ 2 мин. четене
До края на годината ще се въведе електронна система за отчитане на добива и движението на дървесината. „Ще има ново маркиране на дървесината, която е за сеч. Ще следим и по-строго и самото движение на дървесината. Пак ще кажа, че работим по въпроса, но няма как да очакваме резултати за 2-3 месеца”. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева пред бТВ тази сутрин.

Двойно увеличихме екипите на горските от началото на годината, за да спрем незаконната сеч. В определени моменти искаме и подкрепа от МВР, защото при проверка те са нападани, обясни тя. Функционират нови 173 мобилни екипа от януари.

„Проблем има с незаконното изсичане на горите и той не е от днес, а е от много време. За да опазим гората, трябва да обединим усилията си. Взели сме конкретни мерки, но е рано да се очакват бързи резултати. В някой региони е много тежко положението, но работим, за да решим проблемите”, обясни министърът.

18 хиляди проверки са направени само в последните два месеца. Издадени са над 1000 акто за административни нарушения. За миналата година наложените глоби са в размер на 1,3 млн. лева, обясни Танева. Проблем обаче представлява фактът, че на повечето нарушители няма имущество, което да се отнеме, когато не се платят глобите по тези актове. Ще предприемем законови мерки в тази насока, поясни земеделският министър.

Годишно в България се добиват 6,4 млн. куб. м дървесина. От тях 900 хил. кубика необработена дървесина се изнасят за Турция и Гърция. Предложените промени в закона за мораториум върху износа касаят тези 900 хил. кубика, каза министърът. По отношение на останалите количества ще се предприемат мерки за ограничаване на добива и извозването на дървесина, поясни тя.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg