Електронните цигари – истината зад кризата в САЩ

Електронните цигари – истината зад кризата в САЩ

Снимка: Pixabay

От средата на август медиите в САЩ съобщават за стотици странни случаи на пациенти със затруднено дишане и симптоми на белодробни заболявания, свързани с употребата на електронни цигари. Над 200 души, основно млади хора и тинейджъри, са настанени в болница с редица оплаквания – от задух, кашлица и болки в гърдите до умора и стомашно неразположение, а лекарите така и не могат да установят категорично каква е причината.

Много от пациентите признават, че използват така наречените „изпарители“ - това са популярните отвъд океана, а вече и у нас, електронни цигари, които нагряват капсула с никотинова течност, като по този начин пушачът получава това, от което има нужда, и издиша облак от пара. Горене няма, дим – също, оттам няма и отделяне на катрани и токсични вещества. Това обаче не означава, че електронните цигари са „безвредни“ или „безопасни“. Напротив.

Изпарителите имат за цел да заместят класическото тютюнопушене, но по същество си остават вреден за здравето навик – и всеки пълнолетен потребител трябва да е наясно с това. Всеки носи отговорност какви продукти избира и колко често ги използва.

Защо се говори за криза в САЩ?


Съществуват опасения, че някои от изпарителите, по-специално пълнителите с никотинова течност, са некачествени, имитиращи и опасни. Има хипотези, че някои от пълнителите – менте са смесени с наркотични вещества. И докато разследващите в САЩ се опитват да разберат каква е истината, държавата – да регулира сектора, то американските медии говорят за криза, основно при младите хора, които нямат самоконтрола на опитния пушач и виждат е-цигарите като нещо модерно, вкусно и безобидно.

Към момента вейпинг устройствата се продават, но не преминават през процедура по оценка от властите през каквато минават бездимните устройства, като IQOS, glo и други например. Един от ключовите фактори тук е здравният ефект от e-цигарите. Засега учените нямат единодушие по въпроса, въпреки множеството изследвания, които непрекъснато се провеждат.

Споменавайки оценка от FDA е важно да се каже, че такава има издадена засега само за бездимното устройството на “Филип Морис“, IQOS, което е различно от е-цигарите. При него се ползва истински тютюн, а не течност. Тази технология работи на принципа на нагряване на тютюна до 350 градуса, а пушачът не поглъща вредния тютюнев дим. Другата основна разлика с електронните цигари е, че един IQOS стик може да ползва едва няколко минути, възпроизвеждайки в по-пълна степен усещането от пушенето.

Няколко съвета – как да изберем бездимно пушене

Някои бездимни устройства са доста евтини, но нека това не ви подвежда. Проучете внимателно производителя, който сте избрали. Посетете сайта и вижте дали информацията вътре е достоверна. Потърсете ревюта и коментари. Ако намерите продукта в онлайн платформи за пазаруване на пъти по-ниска цена, пресметнете риска от това да се сдобиете с фалшив изпарител. Когато получите продукта, проверете дали има сериен номер, който гарантира автентичен произход.

Оригиналните устройства би трябвало да пристигнат в дизайнерска и здрава опаковка, обикновено с подаръчна кутия, както и да могат да бъдат връщани срещу заплатената сума в определен срок. Много важно е устройството да има гаранция, както и всичките му съставки компоненти да бъдат в перфектно състояние. Най-добре е за закупите желаното от вас бездимно устройство от фирмен магазин или от официален представител на производителя.

И разбира се не забравяйте, че най-добрият вариант е да не пушите, изпарявате или каквото и да било друго удоволствие, свързано с тютюн и никотин.
Коментари: 0