Иран иска заем от $15 млрд., за да се върне към ядреното споразумение

Европа трябва да закупи ирански петрол или да предостави на Техеран еквивалент под формата на кредитна линия, заяви Арагчи

Иран иска заем от $15 млрд., за да се върне към ядреното споразумение

Снимка: БТА

Иран ще се върне към спазване на съвместния план за действие по споразумението за ядрената програма на страната при условие, че получи заем от 15 млрд. долара. Това заяви иранският зам.-министър на външните работи Абас Арагчи.

"Връщането към пълното изпълнение на ядрената сделка зависи от това дали ще получим заем от 15 млрд. долара за четири месеца. В противен случай ще продължим да намаляваме задълженията по ядреното споразумение", обясни Арагчи, цитиран от "Фокус".

Условието е Европа да закупи ирански петрол или да предостави на Техеран еквивалентна сума под формата на кредитна линия, която ще бъде гарантирана с доставки на петрол, което означава предварителна продажба на петрол. 

"По този начин, ако Иран постигне споразумение, в рамките на четири месеца той или ще продаде своите запаси от петрол, или ще ги даде на кредит", заяви зам.-министърът на външните работи.

Той изрази съмнение, че европейците ще имат време да предприемат конструктивни стъпки преди 5 септември и "трябва да се очаква нов етап за намаляване на задълженията на Техеран по ядрената сделка". 

Арагчи добави, че след като получи заема, Иран е готов да продължи преговорите с групата 4+1 (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция), но различията в диалога остават.
Коментари: 0