Електронните цигари носят по-малък риск за болести на дихателните пътища

Националните институти по здравеопазване, част от Здравния департамент на САЩ, обявиха, че електронните цигари носят по-малък риск за развитие на респираторни заболявания

Електронните цигари носят по-малък риск за болести на дихателните пътища

Снимка: Pixabay

1824 ~ 2 мин. четене

Парата от електронните цигари носи по-малък риск за дихателните пътища в сравнение с тютюневия дим показват все повече доказателства и експертни становища. Това твърдят Националните институти по здравеопазване, част от Министерство на здравеопазването и социалната политика в САЩ.  В публикуван откъс от проведена оценка за ефекта на електронните цигари върху развитието на респираторни заболявания Националните институти изследват риска от употребата на е-цигари и парата от тях върху развитието на заболявания на дихателните пътища като вземат предвид предклинични модели, клинични изпитвания и популационни проучвания. „Гражданите трябва да бъдат информирани за сравнителните рискове от използването на електронни цигари и трябва да знаят, че тиражираните в медиите публикации не винаги са достоверни“, мотивират се в научния откъс от доклада.

Затова предупреди и един от водещите анализатори на Американската агенция за защита на потребителите, Лиам Сигауд. Цитирайки скорошните твърдения на Департамента по здравеопазване на Пенсилвания, експертът казва „пропушването с е-цигари е основателно притеснение, но разпространяването на неясна или заблуждаваща информация за рисковете, свързани с употребата им обезкуражава пушачите да опитат по-добри алтернативи“. Експертът допълва, че това е лоша услуга за милионите пушачи и ще доведе до „по-малко отказали се и повече починали“.

Темата за разликата между стандартните цигари и електронните цигари и продуктите с нагряване на тютюн става все по-актуална поради нарастващата популярност на вейпинг устройствата и продуктите без горене на тютюн. Само преди седмица Световната здравна организация призна в своя годишен доклад, че в парата от тези продукти има по-малко токсични вещества отколкото при дима от цигарите, но за да се докаже намалената вреда са нужни още изследвания и време.

Политиките на различните правителства по въпроса за новите устройства също се разминават. В ЕС Италия и Великобритания водят целенасочена политика за подкрепа на продуктите без горене, като в началото на тази година Италия намали акциза на устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари наполовина. Великобритания смята тези устройства за 95% по-малко вредни, като здравните власти на Острова стимулират преминаването към тях.

От друга страна, в държави като Сингапур и Тайланд,  държавната политика към електронните цигари е много рестриктивна.Подкрепи Economic.bg