Емил Радев: Смяната на зимно и лятно време спира през 2020 г.

Всеки българин пести по 54 ст. от местенето на стрелките, казва евродепутатът

Емил Радев: Смяната на зимно и лятно време спира през 2020 г.

Снимка: ГЕРБ

Смяната на лятно и зимно часово време в държавите от Европейския съюз ще спре от 2020 г. Това съобщи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев пред БНТ. Дебатът, започнал преди две години, получи реакция от Европейския парламент, който гласува местенето на стрелките да бъде преустановена от 2020 г.

Европейската комисия искаше това да стане още от 2019 г., но в Европейския парламент надделя мнението да се даде още една година, за де хармонизират всички процеси и да се подготвят всички държави членки, обясни Радев.

Той обясни, че от 2020 г. всяка държава ще избере стандартно или лятно време и ще спре да сменя стрелките два пъти годишно.

Германия и скандинавските страни вероятно ще изберат стандартното часово време, докато южните държави - лятното.

Проучване на Европейската комисия показа, че българите предпочитат лятното време да остане постоянно. На същото мнение са повечето държави от южна Европа.

Според Радев това, че различните държави ще изберат различно време, няма да предизвика проблеми.

Евродепутатът посочи, че причината за въвеждане на смяната на времето е била икономическа - пестене на разходи за осветление. Оказало се, обаче, че ползите не са толкова големи. Всеки българин, например, пести около 54 стотинки годишно.

Последиците за здравето са негативни, посочи Радев. Той цитира увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания, безсънието и на пътните произшествия.
Коментари: 0