В Германия ще строят голяма батерия за съхранение на енергия

Проектът е на Enel и в него ще бъдат инвестирани 17 млн. евро

В Германия ще строят голяма батерия за съхранение на енергия
1000 ~ 1 мин. четене
Enel Green Power Germany – дъщерно дружество на международната енергийна компания Enel, подписа споразумение за изграждане и управление на 22-магаватова (MW) литиево-йонна батерия в Кремзов, във федерация Бранденбург. 

В рамите на проекта компанията ще си сътрудничи с други две компании – с Enertag, германска фирма за вятърна енергия, и швейцарската Leclanche, специализирана в решения за съхранение на енергия. 

В първата енергийна инсталация на Enel в Германия ще бъдат инвестирани около 17 млн. евро, уточнява CNBC. 

Очаква се първите 2 MW от съоръжението да бъдат пуснати в експлоатация през април, а цялата инсталация – до края на 2018 г. Новата система за съхранение ще допринесе за стабилността на електроенергийната мрежа в страната. 

Проектът в Кремзов е важен етап за Enel, която вече успя да пусне такива в Италия и Чехия. Така ще бъде демонстрирана ползата от съхранението на енергия, особено когато то е съчетано с възобновяеми източници. Това обясни Антонио Камискера, главен изпълнителен директор на Enel Green Power. 

„Съхранението все повече се превръща в ключов инструмент за осигуряване на стабилност на мрежата и също така е път към широкото приемане на възобновяеми източници в световен мащаб, улеснявайки тяхната интеграция в електропреносните мрежи“, добави още той.
Подкрепи Economic.bg