Енергията за добив на bitcoin ще изпревари домакинската консумация в Исландия

Това прогнозира исландската енергийна компания HS Orka

Енергията за добив на bitcoin ще изпревари домакинската консумация в Исландия

Снимка: Pixabay

Използването на енергия за добив на bitcoin в Исландия може да достигне нивата на тази, която употребяват домакинствата в страната и дори да ги надвиши. Островната държава е изправена пред експоненциално покачване на минното дело на криптовалути, вследствие на което се поглъщат все повече ресурси, коментира говорител на исландската енергийна компания HS Orka.

Тази година използването електроенергия в центровете за данни за „копаене“ на bitcoin вероятно ще надхвърли това на всички домове в Исландия, посочи Йохан Снори Сигърбъргсон. По негови думи има много потенциални клиенти с желание да навлязат в сферата. „Ако всички тези проекти бъдат реализирани, няма да имаме достатъчно енергия за това“, каза той пред BBC.

Исландия има малко население – около 340 000 души. През последните години обаче новите центрове за данни в страната се увеличиха видимо. Най-често те са на фирми, които искат да се похвалят със своята зелена политика – тук трябва да се посочи, че близо 100% от енергията на острова се генерира от възобновяеми източници. 

Според Сигърбъргсон се очаква bitcoin операциите да използват около 840 гигаватчаса  електроенергия, за да захранят центровете за данни и охладителните системи на мощните компютри. За сравнение домовете използват около 700 гигаватчаса годишно. 
Коментари: 0