ЕП подкрепя идеята жена от Източна Европа да оглави ООН

Фаворит сред кандидатите засега е Ирина Бокова

ЕП подкрепя идеята жена от Източна Европа да оглави ООН

Европейският парламент подкрепи идеята новият генерален секретар на ООН да бъде жена от Източна Европа. Призивът се съдържа в доклад, изготвен от евродепутата Андрей Ковачев. Позицията беше гласувана в Страсбург на последната за сезона сесия на Европарламента, информира БНР.

Българското правителство номинира директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова за наследник на поста на Бан Ки-мун. В доклада се призовава и за реформа на Съвета за сигурност на ООН. Ковачев отхвърли обвиненията на крайнодесни депутати, че е било искано от Великобритания или Франция да се откажат от постоянните си места в Съвета в полза на ЕС.

Препоръките на ЕП ще бъдат изпратени на 28-те правителства от ЕС, които на 18 юли ще синхронизират позициите си относно предстоящата Седемдесет и първата сесия на Общото събрание на ООН.

Ирина Бокова е с най-голям шанс за шеф на ООН, ако се съди по коефициентите на букмейкърите във Великобритания и Австралия. Това по принцип са доста точни прогнози, защото почти никога в тях не е имало грешка между прогноза и резултат.

Коментари: 0