Ердоган: Духът на фашизма се шири по улиците на Европа

Истанбул и Ротердам вече няма да бъдат побратимени градове

Ердоган: Духът на фашизма се шири по улиците на Европа

Турският президент Реджеп Ердоган продължи словесната война срещу европейските държави с думите, че „духът на фашизма се шири по улиците на Европа“. Държавният глава изрече тези думи по време на митинг в Афионкарахисар, предаде Анадолската информационна агенция.

„Европа няма право да дава уроци по демокрация, свобода, правосъдие и законност. Духът на фашизма се разпространява по улиците на Европа“, заяви Ердоган.

„Европа се изгубва в собствените си страхове“, продължи той, имайки предвид засилващата се вълна на популизъм в Европа през последните години.

„Появява се страхът от турците. Появява се страхът от исляма. Те дори се страхуват от мигрантите, които търсят убежище. Те се страхуват от всичко, което е различно от тях, те са враждебни към всичко, което е различно от тях“, допълни Ердоган.

Турският президент се ангажира страната му да продължи да защитава демокрацията и върховенството на закона. „Ние ще продължим да защитаваме демокрацията, човешките права и законността срещу расизма в Европа, която се нуждае от тези ценности повече от нас“, подчерта държавният глава.

Ердоган отново обвини Холандия в съучастие в клането в Сребреница и заяви, че в миналото холандците са постъпвали по същия начин с евреи, римляни и дори с хора от различни клонове на християнството.

Той обвини холандците, че проявяват двойни стандарти спрямо Турция. „Вие позволявате действията на активистите, които са „против“  (по-голяма власт на президента, б.р.), защо затваряте вратите си на тези, които са „за“?

По думите му след случилото се Истанбул и Ротердам вече не могат да бъдат побратимени градове. „Не можем да имаме побратимени градове с такива хора“, категоричен бе Ердоган. Той поиска кметът на Истанбул едностранно да прекрати пакта с Ротердам.

Коментари: 0