Управляващите в Холандия печелят изборите

Партията на Рюте получава 31 депутатски места

Управляващите в Холандия печелят изборите
Автор: Илия Лазаров

Управляващите дясноцентристи на Марк Рюте печелят най-голяма подкрепа на парламентарните избори в Холандия, показват първите екзит полове, цитирани от BBC.

Водената от Рюте „Народна партия за свобода и демокрация“ се очертава да регистрира убедителна победа, печелейки 31 депутатски места в 150-местния парламент. Избирателната активност на вота е изключително висока, като вероятно ще достигне 80%. От нея могат да се възползват проевропейските и либерални партии, смятат експерти.

Формацията на досегашния премиер Рюте има убедителна преднина пред следващите 3 партии, всяка от които има 19 места. Трите формации са антиимиграционната „Партия на свободата“ на Герт Вилдерс, която мнозина смятаха за фаворит на вота, християндемократите и либералдемократите.


Говорител на партията на Рюте изрази задоволство от предварителния резултат и заяви, че избирателите „отново са повярвали“ на неговата формация. „Народна партия“ ще трябва да привлече още 3 формации като коалиционни партньори, за да разплага с необходимото мнозинство и да успее да управлява. Това обаче не буди притеснения, тъй като Рюте е доказан майстор на коалициите. 

Партията на Вилдерс бе водеща в проучванията на общественото мнение, но през последните дни изгуби част от подкрепата си за сметка на формацията на Рюте.

Вотът в Холандия се следи внимателно в цяла Европа, защото е смятан за барометър как системните партии във водещите държави в ЕС ще се справят в борбата срещу популистите.  Франция отива до урните през следващия месец, за да избере своя нов президент, а Германия ще гласува на парламентарни избори през септември. 

Коментари: 0