Ердоган към ЕС: Ако стигнете твърде далеч, ще отворим границите за мигранти

Анкара пак обвини Брюксел в нехуманно и несправедливо отношение към бежанците

Ердоган към ЕС: Ако стигнете твърде далеч, ще отворим границите за мигранти
252 ~ 1 мин. четене

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши Европейския съюз, че ще отвори външните граници на Турция за мигранти. Той отправи остра критика към ЕС, обвинявайки блока в нарушаване на дадените обещания, съобщават турски медии.

„Вие не удържахте на думата си. Когато 50 хил. бежанци бяха на Капъкуле (на границата с България), вие се развикахте. Започнахте да се вайкате, казвайки: „Какво ще правим, ако Турция отвори граничните пунктове?“, припомни Ердоган.

„Ако стигнете твърде далеч, границите ще бъдат отворени. Трябва да знаете това“, предупреди той.

Президентът продължи с обвинения срещу Брюксел в нехуманно и несправедливо отношение спрямо мигрантите. „Вие никога не се отнесохте честно и не третирахте справедливо хората. Не вие прибирахте бебета, когато бяха изхвърляни на бреговете на Средиземно море. Ние сме тези, които хранят около 3,5 млн. бежанци в тази държава“, заяви Ердоган.

Подобно мнение изрази и турският премиер Бинали Йълдъръм. „Прекъсването на връзките с Европа ще навреди на Турция. Признаваме това. Но Европа ще пострада в пъти повече, от 3 до 5 пъти повече. Без Турция бежанците ще залеят Европа, и там би трябвало да разберат това“, предупреди той.

Изявлението на турския президент идва ден след решението на Европейския парламент за замразяване на преговорите за членството на Турция в ЕС. Брюксел отправи сериозни обвинения към Анкара заради чистката в страната, последвала опита за преврат срещу властта на 15 юли.

Текстът обаче няма задължителен характер и не е подкрепен от Европейската комисия или от държавите членки. Преговорите за членство между Турция и ЕС се водят от много години и постоянно срещат различни пречки.

Подкрепи Economic.bg