Ердоган положи клетва като първия президент с изпълнителна власт

За първи път турски президент ще има толкова широки правомощия от времето на Ататюрк

Ердоган положи клетва като първия президент с изпълнителна власт

Снимка: БТА

720 ~ 2 мин. четене
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като първия държавен глава на страната с изпълнителна власт. От днес в Турция е в сила нова система на управление, в която на практика цялата власт е концентрирана в ръцете на президента. На церемонията по встъпването му в длъжност присъстват 22 президенти и 17 премиери. В двореца Бештепе в Анкара е и българският президент Румен Радев.

От този момент Реджеп Тайип Ердоган официално е най-влиятелния човек в Турция. Пред погледа на новоизбраните 600 депутати в турския Меджлис новият-стар президент положи клетва. 

За първи път турски президент ще има толкова широки правомощия, колкото не е имал нито един лидер, с изключение на Кемал Ататюрк. В изпълнения със символика ден протоколът изисква новият държавен глава да положи венец в мавзолея именно на основателя на турската република.

От днес в страната влиза в сила новата система на управление. Управляващите я наричат "президентска правителствена система", опозицията - "еднолично управление". 

С президентски указ номер 1 от днес Ердоган ще съвместява функциите на държавен глава, на правителствен ръководител и на лидер на управляващата партия. Премиерският пост се премахва, а заемалият го досега Бинали Йълдъръм става председател на парламента.

Президентът ще назначава министрите, които от 23-ма вече ще бъдат 16. 13 от 15-те съдии във Върховния съд също ще бъдат посочени от него, ще може да назначава и уволнява прокурори. Става и върховен главнокомандващ, под негово ръководство са разузнавателните служби и дирекцията по религиозни въпроси. 

Ердоган ще има най-малко двама вицепрезиденти, като се очаква сред тях да има и жена. Колкото до парламента - макар и с разширен състав, той е с намалени правомощия. Депутатите вече няма да могат да искат вот на доверие на министрите. Конституцията им разрешава да поискат импийчмънт на президента, но дори парламентът да гласува необходимите 3/5 одобрение, последната дума има назначеният от него Конституционен съд.

Президентските и парламентарните избори ще провеждат едновременно на всеки 5 години. Управляващият вече 15 години Ердоган ще може да заема поста до 2028 г. и така да сбъдне своята стара мечта - да бъде президент през 2023-та, когато република Турция чества своята 100-годишнина. 
Подкрепи Economic.bg