Ердоган представи новия икономически план за действие

Турският лидер обяви мерките във втория план за действие на правителството

Ердоган представи новия икономически план за действие

Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви в четвъртък втория 100-дневен план за действие на правителството, четири месеца след обявяването на първия, пишат турски медии. Според него новият икономически план за действие включва 454 проекта на стойност 24 млрд. турски лири (4.49 млрд. долара), добавяйки, че 340 от 400-те проекта от първия план са завършени.

Турция ще започне изграждането на наземната част на газопровода „Турски поток“ на турска територия и ще го завърши до края на 2019 г.

Освен това ще бъдат създадени два нови института - Комитет за финансова стабилност и развитие и Фонд за развитие на Турция, които имат за цел да стимулират финансовия сектор и частните инвестиции в страната.

Ердоган обяви също, че Турция ще се фокусира върху използването на местни валути в търговията с 12 страни.

Министерството на външните работи ще започне нови инициативи в чужбина, насочени срещу финансирането на поддръжниците на "Работническата партия на Кюрдистан" (ПКК) и Фетуллах Гюлен.

Турция също ще подпише споразумение за проект за високопланински безпилотен самолет с висока издържливост, отбеляза Ердоган. Фокус в новия 100-дневен план се поставя и върху транспортния сектор.

След като беше преизбран за президент за още пет години, Ердоган разкри първия план за действие на 3 август, който обхваща амбициозни проекти в областта на енергетиката, външната търговия, образованието, здравеопазването, селското стопанство и туризма.
Коментари: 0