МВФ подкрепи мерките на Макрон

Рейтинговата агенция Moody\'s смята, че действията на френския президент ще забавят реформите в страната

МВФ подкрепи мерките на Макрон

Снимка: БТА

Международният валутен фонд (МФВ) подкрепи мерките на френския президент Еманюел Макрон в отговор на протестите на "жълтите жилетки", а според рейтинговата агенция Moody's те ще забавят реформите.

МВФ призовава да бъде постигнато обществено съгласие в страната. "Обръщаме внимание на сложната ситуация във Франция и, разбира се, на реакцията на властите. Според нас обявените неотдавна данъчни мерки ще подкрепят покупателната способност на трудещите се и пенсионерите", коментира говорителят на Фонда Джери Райс. Той подчерта, че тези предложения могат да доведат до повишаване на дефицита в държавния бюджет на Франция.

Райс каза още, че тези стъпки "трябва да бъдат балансирани с компенсационни мерки, за да се гарантира стабилността на държавните финанси".

Рейтинговата агенция Moody's смята, че отстъпките, които френският президент направи, за да се опита да потуши протестите, ще забавят темпото на програмата му за реформи.

Това е заключението в доклад на анализаторите от агенцията, в който се посочва, че остава да се види дали мерките, обявени от Макрон, ще успокоят протестите.

При всички случаи те ще увеличат френския дефицит през следващата година и то "значително", казват експертите.
Коментари: 0