Ердоган раздели страната и се изолира на международната сцена

Анкара трябва да промени политическия си курс веднага, смята председателят на ЕП

Мартин Шулц:

Ердоган раздели страната и се изолира на международната сцена

„Днешна Турция не е в съответствие с принципите и стандартите на ЕС, Анкара трябва да промени политическия си курс веднага.” Това становище беше изразено от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю, публикувано в понеделник от вестник Bild.

"Самата Турция унищожава перспективата за членство в ЕС” – каза Шулц. Ако смъртното наказание бъде въведено отново в страната, това ще означава край на процеса към присъединяване на страната към ЕС".

В отговор на въпрос: "Дали сегашната Турция принадлежи към Европа", Шулц отговори "абсолютно не." "Всеки, който иска да бъде в ЕС, трябва да се придържа към определени стандарти, по-специално да се съобразява с демократичните правила на играта, свободата на изразяване, правата на малцинствата и върховенството на закона", каза ръководителят на Европейския парламент.

"Моята загриженост е, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ясно използва неуспешния опит за преврат като извинение, за да си припише успехи със своите политически опоненти. Това засяга хиляди журналисти, съдии, учени, държавни служители и опозицията", каза той. Според Шулц "Ердоган раздели страната и се изолира на международната сцена."

Коментари: 0