Ердоган: Това не е криза, това е манипулация

Според турския президент всички проблеми на държавата са предизвикани отвън

Ердоган: Това не е криза, това е манипулация

Снимка: БТА

1384 ~ 1 мин. четене
Проблемите, с които напоследък се сблъска турската икономика, са резултат от манипулация и не могат да бъдат описани като криза. Това каза турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от електронното издание на вестник „Хюриет“. Според него всичко това (валутната криза – бел. ред.) скоро ще свърши.

В реч по време на годишното Общо събрание на Конфедерацията на турските търговци и занаятчии (TESK) той заяви още, че Турция е „на страната на свободния пазар“ и няма да се отклони от рамките му. Ердоган заяви, че контролира изцяло ситуацията, въпреки че вчера Централната банка на Турция вдигна рязко основната лихва, а турският президент се е обявил за „враг на лихвите“.

Турският лидер посочи, че това, което се случва сега в икономиката, не прилича на кризите в страната от 1994 или 2001 г. и отбеляза: „Това, което се случва днес в нашата икономика не е криза, а само манипулация. Подобни манипулативни атаки са свързани с чужбина. Тези дни ще преминат“.

Днес турската лира продължи да поскъпва, движена от решението на централната банка да увеличи значително основния лихвен процент в страната – от 17.17 на 24%. Управителният съвет взе това решение, въпреки че малко по-рано Ердоган нападна институцията, обвинявайки я за всички проблеми, с които се сблъсква в момента страната.

Към 10 ч. българско време едно евро струва 7.05 турски лири, което е поскъпване на валутата с 1%.
Подкрепи Economic.bg