Ердоган: Турция преминава в атака срещу тероризма

Армията продължава операцията срещу джихадистите в Сирия, те вече отстъпват

Ердоган: Турция преминава в атака срещу тероризма

Турция ще стигне до източника на терористичната заплаха и ще го елиминира, заяви турският президент Реджеп Тайп Ердоган, потвърждавайки решителността на страната да доведе докрай военните операции, които се провеждат в Сирия и Ирак.

„Турция изостави защитата и сега преминава в състояние на атака“, заяви Ердоган на среща с представители на местната власт в президентския дворец.

„Ще продължим борбата срещу терористичните организации в Сирия. В Ирак също следваме подобен подход“, посочи държавният глава, цитиран от в. Hurriyet Daily News.

Ердоган даде повече подробности за развитието на военната операция „Щитът на Ефрат“.

„Продължава интензивната обсада на ал-Баб и Даеш („Ислямска държава“) вече отстъпва. Борбата срещу партията „Демократичен съюз“ и Отрядите за защита на народа продължава решително. Ако има елементи, които да ни заплашват, сега ще ги изчистим от тези области“, посочи турският президент.

Той вижда Турция като „рай за сигурността, изчистен от тероризъм“. „Това е наше право. Ако моите граждани постоянно са застрашени от тези региони, наш дълг е да ги предпазим. Държавата е тук поради тази причина.“

Ердоган отново упрекна други държави, че директно или индиректно подпомагат „Ислямска държава“ и Отрядите за защита на народа, отбелязвайки, че това е причината за продължаването на турската военна офанзива, насочена към ал-Баб.

Той подчерта, че тези им действия ще се обърнат срещу тях. „Ние ще разширим нашата борба на принципа, че който не подкрепя Турция, е срещу Турция“, заяви държавният глава.

Коментари: 0